Burgerinitiatief 'Voltooid Leven'

Op 9 februari is 'Uit Vrije Wil' gestart met het burgerinitiatief ┤Voltooid Leven┤. Dit initiatief wil ervoor zorgen dat ouderen die hun leven als voltooid beschouwen waardig kunnen sterven. Het Humanistisch Verbond steunt dit initiatief en maakte filmpjes waarin verschillende bekende Nederlanders vertellen waarom ze meedoen. Een ieder die achter dit initiatief staat wordt opgeroepen om daadwerkelijk steun te betuigen en zich te melden op de website van 'Uit Vrije Wil'. Doe ook mee! Yvonne van Baarle

Uit Vrije Wil wil, samen met het Humanistisch Verbond en de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE), dat stervenshulp aan ouderen bij 'Voltooid Leven' niet langer strafbaar is. Initiatiefneemster Yvonne van Baarle licht haar motivatie toe in een filmpje.
"Ik behoor tot een generatie die dit niet accepteert. Wij zijn in staat om zelf te bepalen wanneer we sterven. Ik wil dat voor onze generatie en de generatie die na ons komt regelen. Ik heb gezien dat mijn ouders niet de stervenshulp konden krijgen die ze nodig hadden en ik wil niet dat het mij overkomt". Bij Voltooid Leven gaat het om ouderen met klachten die met ouderdom samenhangen, zoals het niet langer in staat zijn activiteiten te ondernemen die het leven waarde geven of ongewenste afhankelijkheid van zorg. Het is een verlies van waardigheid en regie, waaraan geen behandelbare psychische ziekte ten grondslag ligt. Kortom: het zijn mensen die klaar zijn met het leven.

Op de site van de NVVE kunt u zien hoeveel steunbetuigingen er inmiddels zijn.

Geplaatst op dinsdag 9 februari 2010

Alle nieuws items

Nieuwsflits

Meld je aan voor de e-mail nieuwsflits van het Humanistisch Verbond, afd. Noord-Holland Noord