Humanistische Uitvaartbegeleiding

Iedereen heeft te maken met sterfgevallen. Niet iedereen is in staat een passende uitvaart te verzorgen voor een dierbare overledene. Vaak staan verwarring en verdriet in de weg, om helder na te denken over hoe de uitvaart eruit moet zien. Wat er in een toespraak gezegd moet worden. Traditionele uitvaarten spreken een steeds kleinere groep mensen aan. Maar veel mensen hebben wel behoefte aan een mooi, persoonlijk en waardig afscheid. En kunnen daar professionele en betaalbare hulp bij gebruiken.
De professionele en betrokken vrijwilligers van De Stichting Humanistische Uitvaartbegeleiding bieden verspreid over het hele land ondersteuning bij het vormgeven van een passend afscheid van een overledene. De humanistisch uitvaartbegeleiders doen dat door het verzorgen van een persoonlijke toespraak tijdens de uitvaartplechtigheid en het meedenken over het inhoudelijk vormgeven van de gehele bijeenkomst.
De humanistische uitvaartbegeleiders werken vanuit het humanistisch gedachtegoed maar niet uitsluitend voor humanisten. Iedereen die van deze dienst gebruik wil maken kan bij de uitvaartbegeleiders terecht.
Levensverhaal
Kenmerkend voor de werkwijze van de humanistisch uitvaartbegeleiders is dat zij op grond van gesprekken met nabestaanden, familie en vrienden, een beeld schetsen van de overledene. Van zijn of haar levensverhaal. En van de betekenis van zijn of haar leven, ook voor de nabestaanden.
Gesprek-bij-leven
Een groeiend aantal mensen vindt het prettig eigen ideen en wensen voor hun uitvaart te vast te leggen. Dat kan ook met betrekking tot de toespraak. Tijdens het gesprek-bij-leven nemen de uitvaartbegeleiders de tijd om de wensen te bespreken en informatie te verzamelen voor een persoonlijke en passende toespraak.
Humanistische uitvaartbegeleiding
Direct na de oprichting van het Humanistisch Verbond in 1946 werd een begin gemaakt met het bieden van geestelijke verzorging aan leden en sympathisanten. Uitvaartbegeleiding was n van die eerste diensten die vanuit het Verbond werd aangeboden. De laatste decennia is het bieden van uitvaartbegeleiding door vrijwilligers in het hele land geprofessionaliseerd en in 2004 is besloten tot het oprichten van de Stichting Humanistische Uitvaartbegeleiding, een werkstichting van het Humanistisch Verbond. De Stichting heeft een landelijk bestuur en acht Regionale Werkgroepen waarin 180 vrijwilligers actief zijn. Jaarlijks worden ertussen de 2000 en 2500 uitvaarten door vrijwilligers van de Stichting begeleid.
De Stichting biedt mensen de mogelijkheid om zinvol vrijwilligerswerk te doen en zorgt voor een professionele scholing en begeleiding.
Het motto van de stichting is:
Zelf denken samen leven / samen afscheid nemen,
omdat je een uitvaart niet over kunt doen.

U kunt ons 7 dagen per week bereiken via T: 0900-9005030. Meer info via www.humanistischeuitvaart.nl

Geplaatst op dinsdag 1 mei 2012

Alle nieuws items

Nieuwsflits

Meld je aan voor de e-mail nieuwsflits van het Humanistisch Verbond, afd. Noord-Holland Noord