Doe mee aan de NO IMPACT week!

No ImpactHoe zou het zijn om een week duurzaam te leven? Om het milieu een week lang niet te belasten? Kun je dan nog genieten? Ontdekt het zelf in de No Impact Week. Het Humanistisch Verbond is ambassadeur van deze week  van 10 t/m 17 maart. "Laten we op onze mogelijkheden vertrouwen en aan de slag gaan."
Medewerker Visie & Beleid Eshter Wit vertelt in een interview op No Impact Week waarom het HV meedoet en het Humanistisch Verbond het een geweldig initiatief vindt. Een van onze themas voor de komende vijf jaar is duurzaamheid, zegt Wit. "Daarom vinden we het belangrijk om onze aarde de enige die we hebben met zorg te behandelen en ook voor de komende generaties leefbaar te houden.
De humanistische levensbeschouwing ziet de mens als natuurlijk wezen; wij komen voort uit natuurlijke processen en hebben zorg te dragen voor onze omgeving. We leren nu dat onze manier van leven niet erg duurzaam is en dat vraagt om onderzoek naar andere manieren van leven. De No Impact Week is zon onderzoek."
Niet moraliseren maar experimenteren
De vraag is of we met met minder belasting kunnen leven en wat doet dat met ons? Het mooie aan mensen is dat we kunnen leren en ons gedrag kunnen aanpassen, denkt Wit. "Niet eenvoudig, maar nodig en uitdagend. Niet moraliseren maar experimenteren, dat lijkt ons een geweldige inzet!"
En het humanisme heeft wat te bieden als het om duurzaam leven gaat? "Ja, we willen inzetten op ons vermogen tot leren en veranderen. Humanisten gaan uit van de kracht van mensen en zetten in op het ontwikkelen van vaardigheden. Duurzamer leven stelt ons voor een enorme uitdaging. We zullen met elkaar nieuwe manieren van leven, nieuwe technologieen en nieuwe verhoudingen tot dieren en de natuur moeten leren. Wij vertrouwen er op dat we dat kunnen."
Een duurzaamheidsrevolutie
"En dat is nodig, want onze huidige levensstijl is op de lange termijn onhoudbaar daar moeten we niet dogmatisch aan vast blijven houden", denkt Wit. "We hebben in de afgelopen eeuwen op veel gebieden vooruitgang geboekt, nu staan we voor een nieuwe uitdaging, een duurzaamheids-revolutie. Aan cynisme, wantrouwen en pessimisme hebben we weinig; laten we op onze mogelijkheden vertrouwen en aan de slag gaan."
Wil je meedoen? Lees alles over hoe dat kan in de oproep in PDF.
Het No Impact experiment is een week (10 t/m 17 maart 2013) waarin je ervaart wat het verkleinen van je impact op het milieu kan betekenen voor je kwaliteit van leven. Het gaat er tijdens No Impact Week om dat je ontdekt hoe het veranderen van je levensstijl effect kan hebben op zaken als persoonlijke voldoening, gezondheid, geluk en je relatie met vrienden & familie. Op hoe jij van het leven geniet. Het is een uitdaging, ga jij m aan?
Geplaatst op maandag 25 februari 2013

Alle nieuws items

Nieuwsflits

Meld je aan voor de e-mail nieuwsflits van het Humanistisch Verbond, afd. Noord-Holland Noord