Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is.

In heel Europa kun je ze aantreffen: Stolpersteine, wat letterlijk 'struikelstenen' betekent. Het zijn mini-monumentjes ter herinnering aan de Holocaust: het vernietigen van het Europese Jodendom in de jaren vanaf januari 1933 tot het einde van de 2e Wereldoorlog in 1945.
Ze liggen gewoon in de straat, in het straatwerk opgenomen: kleine stenen van 10 bij 10 cm, herdenkingstekens met een messing plaatje waarin de naam voorkomt van Joodse Alkmaarders die daar in die straat woonden. Ze zijn weggehaald uit hun huizen, afgevoerd naar concentratiekampen en daar vermoord.
Van deze Stolpersteine zijn er in de afgelopen jaren vele duizenden geplaatst, in totaal al bijna 50.000 in 17 landen in meer dan 1000 steden door heel Europa. In Nederland zijn de eerste Stolpersteine in 2007 gelegd en daarna zijn er tot heden (dec. 2014) in zo'n 107 dorpen en steden 456 van deze stenen gelegd. Initiatiefnemer GŁnter Demnig is al vanaf 1994 bezig deze gedenkstenen te vervaardigen en te plaatsen. De eerste (on)officiŽle Stolperstein werd in november 1996 in Berlijn-Kreuzberg gelegd.
Afgelopen maandagmorgen 2 november 2015 was het in Alkmaar zover: de eerste serie Stolpersteine in Alkmaar is gelegd. Bij deze eerste steenlegging werden 26 stenen in het straatwerk geplaatst.
Onder grote belangstelling van nabestaanden en verschillende organisatie, waaronder een afvaardiging van het bestuur van het Humanistisch Verbond afdeling Noord-Holland Noord, zijn door GŁnter Demnig op verschillende adressen de stenen in het straatwerk geplaatst. Er waren tevens leerlingen van een basisschool aanwezig. Leerlingen van groep 7 en 8 hebben bij elke Stolperstein een roos gelegd, daarbij geholpen door leeerlingen van het Murmellius Gymnasium die ook met een kleine afvaardiging aanwezig waren.
De komende jaren wil de Stichting Stolpersteine Alkmaar zich inzetten om na de eerste steenlegging alle door nazi-geweld vermoorde Joodse Alkmaarders met hun naam een plek in Alkmaar te geven. Dit project kan gesteund worden door giften en donaties. De afdeling Noord-Holland Noord van het Humanistisch Verbond heeft gemeend letterlijk en figuurlijk een steentje te moeten bijdragen aan dit bijzondere project. Lees meer op www.stolpersteine-alkmaar.nl .
Geplaatst op dinsdag 10 november 2015

Alle nieuws items

Nieuwsflits

Meld je aan voor de e-mail nieuwsflits van het Humanistisch Verbond, afd. Noord-Holland Noord